Wat is er mis met plastic?

Hoi, sorry dat ik even niets van me liet horen. Mijn stage en de verhuis binnenkort vragen even veel tijd en energie. Maar hier staat een nieuwe post voor jullie klaar! Veel lees- en leerplezier!
plastic flessen

Plastic is tegenwoordig niet meer uit ons leven weg te denken. Het zit bijna overal in. Ik denk aan grote plastic materialen zoals meubels, elektronica, pvc-buizen maar ook in badkamerproducten en kledij vind je plastic terug. Het plastic waar we het vaakst mee in contact komen is echter wegwerpplastic. Plastic zakjes, rietjes, verpakkingen van fruit/groenten/beleg, drinkflesjes,.. Allemaal niet zo lief voor het milieu. ‘Hé, maar ik sorteer altijd netjes, dan doe ik toch niets mis?’

‘Ik recycleer, dus er is toch geen probleem?’

Dat dacht ik ook een lange tijd, daarom ging ik op onderzoek om te weten te komen wat nu juist het probleem is met recyclage. Ik vond deze duidelijke infographic:
infografic 1
infografic 2                                                                                                 ©Medialaan/de Persgroep

Fel geschrokken door bovenstaande cijfers? Was ik ook! Maar laat 1 ding duidelijk zijn: het is prima dat je sorteert! Helaas wordt bij de verwerking van ons gesorteerde afval, slechts 16-30% werkelijk gerecycleerd. De overgrote meerderheid belandt op vuilnisbelten, in de natuur of op de verbrandingsstapel. PET-flessen, pvc-buizen en ruitenwissers is het enige wat je echt kan recycleren. Maar let op, deze plasticvormen worden verwerkt tot o.a. tuinstoelen en fleece. Niet tot nieuwe flessen of flacons. Daarvoor heb je dus opnieuw plastic nodig. Zie je het probleem? De plasticberg blijft groeien.

Impact

De reden waarom ik het plasticprobleem met jullie wil delen is de impact die deze grondstof heeft op ons milieu, onze dieren, maar ook op onze gezondheid.

  1. Plastic dat niet gerecycleerd maar verbrand wordt, heeft een enorme CO2-uitstoot tot gevolg. En draagt dus bij tot de opwarming van onze Aarde.
  2.  Plastic kan niet volledig afbreken. Het breekt af tot microplastics. Deze belanden in de natuur, zeeën en vervuilen zo ons milieu en ecosystemen. Microplastics zitten ook in plastic waterflessen en vele verzorgingsproducten (bv. scrubs).
  3. Dieren geraken er in verstrikt of eten het op.
  4. Wijzelf eten het onbewust ook op. Microplastics zitten in vis, voedsel verpakt in plastic, plastic waterflessen,.. Wat de invloed hiervan is op onze gezondheid is nog niet volledig duidelijk, maar ze vermijden is aan te raden.

schildpad eet plastic

Conclusie

Probeer niet alleen flink te sorteren, probeer plastic écht te vermijden! Willen we de vervuiling een halt toeroepen dan moeten we starten met het verminderen van de massaproductie in plastic. Jijzelf kan daar ook je steentje aan bijdragen! Probeer waar je kan je plasticaankopen te verminderen. Kies bv. voor los fruit i.p.v. fruit dat verpakt is of drink kraantjeswater.

–> Meer duurzame tips vinden jullie terug in deze blog die ik een tijdje geleden schreef.

Ik hoop dat jullie het plasticprobleem nu wat beter begrijpen (mocht dat nog niet het geval geweest zijn 😉)

Groene groetjes🍀
Tine

 

Bronnen:
-https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/deze-13-onthutsende-cijfers-doen-je-gegarandeerd-minder-plastic-gebruiken~a15289fb/?fbclid=IwAR0CAnPfcY5lFjFzFqg9lX2Kwt-8cDC3VApp8M2Q08ipyBo4HjFZs6-na8o
-https://info.meiplasticvrij.be/faq/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s