Op groene voet 👟

Schoenen. Zoals zowat elke vrouw, heb ook ik hier een zwak voor. Hoewel een hakje af en toe zeker gebeurt, ben ik vooral fan van platte exemplaren. Je zal me dan ook vooral met sneakers tegenkomen. Door het vele dragen zat ik bijna door mijn zool heen. Tijd voor nieuwe dus! Klik snel op ‘lees meer’ en kijk welk paar ik gekozen heb en waarom! 🙂

Ik koos voor witte sneakers van het Braziliaanse merk Veja. Niet alleen omwille van de mooie herinneringen aan mijn reis in dit warme Zuid-Amerikaanse land, maar wel om het prachtige verhaal achter dit duurzame merk.

Veja- V-12 white

Productie en transport

Zowel het winnen van de grondstoffen als het volledige productieproces vindt plaats in Brazilië. Elke stap in de productieketen wordt nauwlettend bekeken, in vraag gesteld en indien mogelijk verbeterd. Wanneer de schoenen afgewerkt zijn, komen ze per boot naar Frankrijk. Een bewuste keuze, aangezien transport per vliegtuig een grotere impact heeft op het milieu.

Katoen

Veja maakt gebruik van 100% organisch katoen. Om uitputting van de landbouwgronden te voorkomen telen ze verschillende katoensoorten door elkaar. Dit zorgt ervoor dat de bodem gevoed en vruchtbaar blijft. Er worden geen schadelijke pesticiden gebruikt.

Rubber

Veja gebruikt voor hun schoenzolen rubber uit het Amazonewoud. Voor je verontwaardigd reageert, het gaat hier om rubber dat in het wild groeit. Op deze manier beschermen ze het Amazonewoud. Voor 1 kilo wild rubber, blijft elk jaar 1,2 hectare bos bewaard.

“Transparency is the future”

Afwerking

Het upcycle-principe is Veja ook niet vreemd. Voor de B-mesh (witte stof) gebruiken ze gerecycleerde plastic flessen, gevonden in de Braziliaanse straten. Weetje: voor 1 paar sneakers worden 3 plastic flessen gebruikt. Oog voor detail én het milieu, Veja gets it.

Fairtrade

Een van de pijlers die het merk hoog in het vaandel draagt is fairtrade werken. Dit start met het kiezen van de meest geschikte en duurzame grondstoffen. Daarnaast krijgen de arbeiders een eerlijk loon en werken ze in correcte werkomstandigheden.

Transparantie

Veja blinkt uit in een heldere, open communicatie. Het hele verhaal, proces achter hun sneakers wordt in detail uitgelegd. Duidelijkheid, I like. En eerlijkheid. Veja is niet perfect. Hun beperkingen/verbeterpunten kan je ook op hun website terugvinden. Een merk dat niets te verbergen heeft en fier is op zijn product. Helemaal terecht! Ik draag dan ook met trots mijn witte exemplaren.

En jij, weet jij hoe je schoenen gemaakt worden en in welke omstandigheden?

Groene groetjes🍀

Tine

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s