Duurzaam keukenpapier

Iets wat ik (en waarschijnlijk velen onder ons) dagelijks gebruik is keukenpapier. Zo praktisch in de keuken, aan tafel of om snel vlekken te verwijderen. Helaas gaat er bij ons minstens 1 rol per week van deze handige vriend door. Dat zijn er dus behoorlijk veel als je dit uitrekent op jaarbasis.. Ik word triest als ik denk hoeveel bomen hiervoor moeten sneuvelen… 😢 Daarnaast komt er nog eens bij dat keukenpapier vaak met meerdere rollen tegelijk in plastic verpakt zit. Hoog tijd dus voor een duurzaam alternatief… en dat vond ik! 😃

Herbruikbaar keukenpapier van Bambaw

Deze rol ziet eruit als een standaard rol keukenpapier, maar vergis je niet! Ik vond deze herbruikbare keukenrol bij Dear Planet en hij is gemaakt van bamboe! De doekjes zijn uiterst zacht en kunnen na gebruik gewoon in de wasmachine op 40°C.

Hoe ecologisch is dit keukenpapier?

1 rol bamboe = 65 papieren rollen!

Je spaart dus enorm veel bomen door te kiezen voor een bamboe-exemplaar. Hoe vaak ik deze stoffen kan hergebruiken valt nog af te wachten, maar ik ben alvast hoopvol. Als de doekjes versleten zijn of niet meer wasbaar, kan je ze nadien composteren want ze zijn bio-afbreekbaar! Een mooi voorbeeld van een product met een circulaire keten.

Bamboe, een duurzame plant

Dagelijks worden er 51.000 bomen gekapt om ons van papieren keukenrol te voorzien. Je vraagt je mogelijk af of het probleem nu niet verschuift van het kappen van ‘gewone’ bomen naar het kappen van bamboe. Deze bamboe-weetjes bewijzen je het tegendeel!

 • Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld: per dag kan hij 1 meter groeien.
 • Bamboe heeft geen pesticiden of kunstmeststoffen nodig. Daarnaast vraagt hij weinig water.
 • Als bamboe geoogst wordt, kan hij zichzelf in korte tijd herstellen door hun complex wortelsysteem.
 • Bamboe absorbeert tot 30% meer CO2 dan andere bomen en planten.

Extra voordelen

Bamboe is dik, zacht en goed absorberend. Daarnaast is het lief voor je huid want bamboe is antibacterieel. Je kan het gebruiken op verschillende oppervlakken zoals je huid, glas, hout, graniet of metaal.

Genoeg redenen denk ik zo om over te schakelen op dit duurzaam alternatief!
😉

Nog een laatste tip: verzamel de vuile doekjes in een zakje/mand apart en gooi ze niet rechtstreeks in je wasmand. Je kleren zullen je dankbaar zijn!

Bronnen: https://www.bambaw.com/pages/why-bamboo

2 gedachtes over “Duurzaam keukenpapier

 1. Hallo, een heel goed alternatief idd. Waar komt die bamboe echter vandaan? De andere kant van de wereld jammer genoeg. Of is hij lokaal of uit Europa? Wij hebben kkn rol al heel lang geleden afgeschaft en gebruiken gewoon de vod, en die gaat dan de was in.
  Nog beter zou ik denken. Grtz

  Like

  • Dag Pascale, een terechte opmerking! Ondanks de vele voordelen van bamboe (die ik in mijn blogbericht al opsomde), komt deze tropische plant van ver. De doekjes kunnen wel herhaaldelijk opnieuw gebruikt worden, wat me in vergelijking met standaard keukenpapier (wegwerp) wel een betere keuze lijkt. Ik gebruik deze voor veel dingen: als servet, om dingen af te kuisen, om mijn groentjes op te leggen in de frigo, maar ook om bv snel mijn neus te snuiten. Voor mij werkt het prima. Een vod kan voor velen van deze zaken uiteraard ook dienen, daar heb je een punt. Wel oppassen dat indien je kiest voor een vod, deze bestaat uit een duurzaam materiaal en geen microplastics loslaat bij het wassen zoals bij microvezeldoekjes.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s