Duurzaam op reis

Zomertijd! Een periode waarin velen op vakantie vertrekken. Heerlijk! Ook ik hou enorm van reizen, ook al heeft dit helaas een impact op onze planeet. In deze blog deel ik eerlijk met jullie hoe duurzaam onze trip was met allerlei tips & tricks om je groene levensstijl op reis verder te zetten.

Doe wat je kan

Onze bestemming, het mooie diverse Slovenië, lag al snel vast. Het transport naar daar had meer voeten in de aarde. Ik wou namelijk erg graag met de trein of bus reizen, aangezien dit minder belastend is voor het milieu dan het vliegtuig nemen. Uiteindelijk kozen we, rekening houdend met onze beperkte tijdsduur van slechts een week en uit financiële en praktische overwegingen, toch het vliegtuig.

Wees voorbereid

Je groene gewoontes op reis verderzetten is een uitdaging. Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes! Enkele tips:

  • Neem je herbruikbare zakjes mee voor als je naar de plaatselijke supermarkt gaat. Ook handig als je in de natuur bent om je afval hierin te bewaren
  • Check of het kraanwater drinkbaar is (jippie, dat was het geval!) en neem je eigen drinkfles mee. Ook een bestek-set voor onderweg en enkele bewaardoosjes zijn handig.
  • HappyCow: de app (betalend) of website (gratis) helpt je vegi/vegan resto’s te vinden.
  • Kies je verzorgingsproducten slim: ik nam een 2 in 1 shampoobar mee die geschikt was voor zowel haar als lichaam. Wat ging nog mee: mijn vast deoblokje van Lamazuna en denttabs. Lekker handig & licht in onze koffer!
  • Laat de kleine flesjes shampoo en zeep die in je hotel/verblijfplaats vaak aangeboden worden staan. Ze zitten vaak in plastic verpakt en worden eens geopend meestal weggegooid nadien, ook al zijn de flesjes nog niet leeg.
  • Noten: als vegan op reis gaan is altijd wat spannend. Ik nam een portie noten mee zodat ik altijd wel iets had om als snack te eten.

Ontdek

Reizen is de ideale manier om een nieuw land te ontdekken. Slovenië verraste ons niet alleen met haar prachtige natuur. Wat ik zo mooi vond, was de manier waarop de Slovenen zorg voor haar dragen. Er is erg weinig zwerfvuil te vinden en in ons huisje in Tolmin konden we gebruik maken van ecologische afwasproducten. Slovenen zijn ook erg zelfvoorzienend. Zo goed als elk huis dat we passeerden had een eigen moestuin!

Geniet

Ik was aangenaam verrast door het aantal vegan opties op reis. In Slovenië zijn er in de grootsteden zoals Ljubljana en Maribor veel keuzemogelijkheden. Meer landelijk is het soms moeilijker, maar een vegetarische optie is er meestal wel.

Gouden tip: bezoek de lokale supermarkt! Er zijn echt veel vegan opties, steeds goed aangegeven met de term ‘vegano’. Zo vond ik deze sojayoghurt en pesto. Ook biologische producten zijn er in overvloed.

Ik heb me tijdens de reis flexibel opgesteld. Hoewel ik thuis altijd de voorkeur zal geven aan 100% plantaardige producten, heb ik tijdens deze reis af en toe ook ‘gewoon’ vegetarisch gegeten. Voor mij was dit oke. Onze vakantie stond in eerste plaats in teken van ontspanning en ik had dan ook geen zin om te tobben over een maaltijd die misschien niet volledig plantaardig was. Dit voelde voor mij goed aan, maar doe uiteraard wat voor jou goed voelt!

Compenseer

Ook al ging ik met het vliegtuig, ik stond hier wel degelijk bij stil. Zo berekende ik op Treecological mijn CO2-uitstoot en compenseerde deze door het steunen van BOS+, een organisatie die bomen aanplant in Ecuador. Hoewel het nog 20 jaar duurt vooraleer deze bomen groot genoeg zijn om de impact van mijn vliegtuigreis te compenseren, vind ik het belangrijk om vliegen niet als vanzelfsprekend te beschouwen en op deze manier hier even stil bij te staan. Reizen is echt mijn grootste duurzame uitdaging omdat ik het zo enorm graag doe. Op dit moment durf ik niet zeggen dat ik nooit meer het vliegtuig zal nemen, maar wie weet wat de toekomst brengt..

Duurzaam reizen is een uitdaging. De grootste impact zit meestal in je transport. Verkies indien mogelijk de trein, auto of fiets. Toch met het vliegtuig? Wanhoop niet. Ook tijdens je reis kan je bewuste en duurzame keuzes maken. Respecteer dier & natuur, de bevolking en vooral: geniet! 😊

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s