Hoeveel plastic kan je écht recycleren in de blauwe pmd-zak? -verslag Pano reportage

Elke minuut belandt er 1 vrachtwagen aan plastic in de zee. Flink sorteren lijkt dus de ideale oplossing. Maar hoeveel van dat plastic kan je nu werkelijk recycleren in ‘de blauwe zak’? Pano zocht het uit.

Belangrijkste bevindingen:

  1. België was 10 jaar geleden koploper op vlak van recycleren maar is momenteel gezakt naar de 11e plaats. Een inhaalbeweging is wenselijk.
  2. PET-flessen zijn goed recycleerbaar. Helaas wordt hiervan slechts 68% daadwerkelijk gerecycleerd. Aanwezigheid van resterende vloeistoffen, etiketten en andere materialen zijn de belangrijkste oorzaken die het recycleren bemoeilijken.
  3. Help de sorteermachines! Prop geen kleine papiertjes of andere materialen in plastic verpakkingen, dit verstoort het sorteerproces. Druk je lege PET-fles niet samen tot een klein propje. Beter is het om deze in de lengte plat te drukken zodat het oppervlakte groter is. Dit bevordert eveneens het sorteren.
  4. Multi-layer verpakkingen (zoals plastic folies van charcuterie) zijn niet recycleerbaar. Volgende producten evenmin: chipszakken, Pringles-dozen, verpakking van koffiepads, kassabonnen en tandpastatubes.
  5. Bovenstaande plasticvormen kan je niet recycleren en worden rechtstreeks verbrand.
  6. Plastic dat niet de verbrandingsoven ingaat, wordt vaak geëxporteerd naar het buitenland. Turkije staat sinds kort op nummer 1. Het gevolg is dat het probleem verschoven en niet opgelost wordt, want ook Turkije kan deze grote hoeveelheden afval niet verwerken.
  7. De uitbreiding van de blauwe zak lijkt een goed idee maar is geen ideale oplossing. Meerdere vormen van plastic zullen het recyclageproces bemoeilijken.

Daarnaast heb je nog het probleem van zwerfvuil. 85% (!) van het afval gevonden op straat of het strand is plastic. Dit belandt in rivieren en zeeën en zorgt dus voor een toename van de plastic soup. Opruimacties voor zwerfvuil kostte de overheid (in 2017) 135 miljoen euro! Er is nood aan een grondige(re) aanpak van dit probleem en statiegeld kan hier een oplossing zijn. Zeker als je weet dat de komende 20 jaar de plastic-productie waarschijnlijk zal verdubbelen. Het maken van nieuw plastic is namelijk veel goedkoper dan het maken van gerecycleerd plastic.

Alternatieven

De uitdaging die voor ons ligt is het sterk verminderen van de plastic consumptie. De toekomst ligt ook bij eco-design: het maken van 100% recycleerbare verpakkingen die in het principe van een circulaire economie passen. Een andere mooie evolutie is het ontstaan van verpakkingsvrije winkels. Een ideale manier om je (plastic)afval te verminderen! Dus beste lezers, hopelijk kunnen jullie met deze tips aan de slag om de groeiende plasticberg een halt toe te roepen. Het kan namelijk anders! 🙂

Bronnen: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/18/herbekijk-pano-hoera-recyclage/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s